Ajánló

Több mint tízmilliárd forintból épülhetnek új munkásszállók

Az eddigi öt körben megítélt összes támogatás kétharmadát elérő forrásmennyiség lesz hozzáférhető a hatodik kiírásban

Már hatodik alkalommal váltak elérhetővé a munkaerő mobilitását elősegítő Munkásszállások kialakítása program forrásai. A kormány többféleképpen ösztönzi a munkaerőpiaci mobilitást, a lakhatás és a munkába járás megkönnyítése mellett célzottan támogatja a munkásszállások építését is.

Több mint tízmilliárd forintból épülhetnek új munkásszállók
Megfizethető szállások létesítésével újabb helyszínekre érkezhetnek munkavállalók
Fotó: MH/Katona László

A program legújabb, hatodik kiírásában több mint tízmilliárd forintra nyújthatnak be pályázatot a vállalkozások, önkormányzatok, önkormányzati társulások és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint. Vissza nem térítendő támogatást legalább nyolcvan férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához igényelhetnek, visszatérítendő támogatást pedig a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez.

A kedvező pályázati feltételeknek köszönhetően a legutóbbi két kiírás során a rendelkezésre álló pénzügyi keretet többszörösen meghaladó összegű támogatási igényt nyújtottak be. A programhoz szükséges forrásokat az ITM biztosítja a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap terhére. A pályázat lebonyolítója az OFA Nonprofit Kft., a részletes dokumentáció a honlapjukon érhető el – írták.

Bodó Sándor a közleményben emlékeztetett: a program 2017 óta lezajlott öt kiírása során 23 önkormányzat vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság és 24 magánvállalkozás részesült összesen több mint 15 milliárd forint támogatásban, ami országszerte csaknem hatezer munkásszállási férőhely kialakítását teszi lehetővé. Legutóbb, augusztus végén egy Tolna megyei intézmény nyitotta meg kapuit. Az újabb kiírásban tehát az eddigi öt körben megítélt összes támogatás kétharmadát elérő forrásmennyiséget tesznek hozzáférhetővé.

A program így számos új helyszínen segítheti majd a munkalehetőségek és a munkavállalók egymásra találását a gazdaság újraindulásával ismét keresletivé váló hazai munkaerőpiacon.