Ajánló

Válság előtti szinten az ipar teljesítménye

Magyarországon a szektor V alakú visszapattanása azt mutatja, hogy nagyon is verseny­képes, az exportkapacitásaink jól működnek és termelnek a külföldi piacokra

A járványt követő gyors újraindításnak köszönhetően a magyar ipar júniusi teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet. Elemzők szerint a feldolgozóipar lendülete járult hozzá leginkább a bővüléshez.

Válság előtti szinten az ipar teljesítménye
Kiemelkedően jól teljesített a járműgyártási ágazat
Fotó: MH/Katona László

„Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. A járványt követő gyors újraindításnak köszönhetően a magyar ipar júniusi teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet

Magyarországon az ipar V alakban pattant vissza, ami azt mutatja, hogy nagyon is versenyképes, az exportkapacitásaink jól működnek és termelnek a külföldi piacokra” – mondta el az adatokat (miszerint az ipar teljesítménye 22 százalékkal bővült) értékelve György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), gazdaságstratégáért és szabályozásért felelős államtitkára. „Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját a járvány miatt, azonban már tavaly nyár végétől fokozatosan felfutott a kibocsátás, mostanra pedig ledolgoztuk a korábbi kiesést. Az idei év első hat hónapjában rekordteljesítményt ért el a hazai ipar.

A további növekedést azért támogatjuk programjainkkal, hogy rendelkezésre álljon a fedezete és jövőre vissza tudjuk adni a családoknak a befizetett adót” – tette hozzá az államtitkár. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás júniusban 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában kevésbé lassult a növekedés üteme – idézte az ITM közleménye a KSH jelentését. Míg a hazai ipar tavaly európai összevetésben a középmezőnyben végzett, 2021-ben várhatóan ismét a rangsor elején fog szerepelni.

A járványt követő helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat, emellett a gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedései is tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait. Júniusban az export euróban számított értéke 21,9, az importé 23,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 680 millió euró volt, kétmillió euróval több a tavaly júniusinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásokat érdemben meghaladva nőtt az ipari termelés júniusban, ehhez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen nőtt, az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében.

A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. Az elemző arról is beszélt, hogy az autó­gyárak termelése tavaly augusztus óta meghaladta a járvány előtti szintet, a következő hónapokban pedig kifejezetten bíztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya az őszi hónapoktól jelentősen emelkedett, az autógyártók pedig a tavalyi harmadik negyedévtől kifejezetten kedvező eredményekről számoltak be. Suppan Geregely szerint ezt támasztja alá, hogy a továbbra is a kirobbanóan magas német feldolgozóipari beszerzési menedzser index történelmi csúcsot ért el márciusban, az euró-övezeti pedig májusban, amelyek azóta is ezek közelében tartózkodnak. A következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés – tette hozzá az elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az ágazat gyorsan ki tudott lábalni a válságból, illetve a harmadik hullám már nem okozott az első hullámhoz hasonló bizonytalan helyzetet, visszaesést – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy az ágazat termelése szempontjából kockázatot jelent egyes alapanyagok hiánya, illetve azok drágulása. Az ipar teljesítménye idén várhatóan érdemben hozzá tud járulni a gazdasági növekedéshez, a kilábaláshoz.