Ajánló

Újabb jogszabályok segítik a gazdaságot

Támogatják a szakképzett munkaerő beáramlását, a foglalkoztatás növekedését, csökkentik a kis- és közepes vállalkozások, valamint a nagyberuházások költségeit

A legutóbbi hat után most újabb hét olyan jogszabályt fogadott el a kormány, amely lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság Európában a leggyorsabban induljon újra.

Újabb jogszabályok segítik a gazdaságot
„Mindazokat segítjük, akik munkanélkülivé váltak vagy válnak”
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elfogadott hét új jogszabály közül kettő segíti a szakképzett munkaerő beáramlását az országba, illetve a foglalkoztatás növekedését, egy jogszabály a kis- és közepes vállalkozások költségeinek csökkentését idézi elő, egy jogszabály-módosítás pedig a nagyberuházások költségeit csökkenti annak érdekében, hogy a világgazdasági kapacitások elosztásáért zajló globális versenyben sikeresek legyünk, magyarul minél több beruházást tudjunk Magyarországra hozni –mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Közölte: három másik jogszabály finanszírozást biztosít a magyar vállalatok nemzetközi piacokon történő erőteljesebb pozíciójának kialakításához.

Szijjártó szerint a világjárvánnyal új világgazdasági korszak köszöntött be, egy új világgazdasági verseny indult meg. „Az az érdekünk, hogy a magyar vállalatok ebben az új világgazdasági versenyben a legsikeresebbek legyenek, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy az év végére 5,5 százalékos gazdasági növekedést tudjunk felmutatni.” Rámutatott, a munkaerőpiacot illető jogszabály-módosításokkal lehetővé válik, hogy ellenőrzött módon és szigorú feltételek között lehetőség legyen arra, hogy nem szomszédos harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre Magyarországra jöjjenek munkaerő-kölcsönzésen keresztül is. Hozzátette: nagyon szigorú feltételrendszer szerint minősített munkaerő-kölcsönzői kört állapítanak majd meg, amely a komoly, nagy tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel bíró magyar munkaerő-kölcsönző cégek számára megteremti annak a lehetőségét, hogy szakképzett munkaerőt bocsássanak a magyar vállalatok rendelkezésére.

A másik, munkaerőpiacot illető jogszabály lehetővé teszi, hogy a jövőben a munkahelyet teremtő bértámogatást mindenfajta megkötés, egyéb bürokratikus kötelezettség nélkül igénybe vegyék a vállalkozások annak érdekében, hogy regisztrált álláskeresőket vehessenek fel. „Ezzel tehát mindazokat segítjük, akik munkanélkülivé váltak vagy válnak, így lehetővé válik a gyors újraalkalmazásuk mindenfajta megkötés és bürokratikus teher nélkül” – magyarázta.