Ajánló

Narancssárga győzelmi széria Verstappennel

Forma–1. Zsinórban ötödször nyert futamot a Red Bull, a Mercedes egyre nagyobb bajban, a McLaren is hegyezi a körmeit – még a büntetőmásodperceket is kibírták

Narancssárga győzelmi széria Verstappennel
Lando Norris és a duplázó Max Verstappen a spielbergi díjátadón
Fotó: AFP/Joe Klamar

A Senecának tulajdonított mondás szerint nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni. Így a spielbergi Forma–1-es versenypályán se lehet két egymást követő héten pont ugyanazt produkálni. Más kérdés, hogy a holland Max Verstappen megpróbálta: egy hete és most az Osztrák Nagydíjon is a pole pozícióból rajtolt – csak most egész lelátók szurkoltak érte. A Hollandiából érkezők megtöltötték a pálya melletti kempinget, a csak nekik értékesített lelátókat, és aki oda nem fért, az máshová is vehetett jegyet magának. A Forma–1-es Twitter-oldalon egyenesen azt írták: a levegő összetétele 47 százalék nitrogén, 20 százalék oxigén és 33 százalék verstappium (jelentsen ez bármit).

Mindenesetre a teli lelátók narancssárga színe egyértelműen mutatta, kié ezen a versenyen a legnagyobb közönségtábor.

Ami a dolgok ismétlését illeti – a rajthelyek esetében – ebbe belerondított a fiatal brit Lando Norris, aki a McLarennel a második leg­gyorsabb időmérőt futotta, és élete legjobb körével (idézet tőle) az első vonalból, Verstappen mellől lőhetett ki a vasárnapi rajtban. A harmadikról Verstappen istállótársa, Sergio Pérez (Red Bull Honda) vágott neki a 71 körös futamnak, és az egy hete még a második rajtkockás Lewis Hamilton a Mercedesszel csak a negyedikről indult.

A futam első körében elszállt Esteban Ocon (Alpine), miután összeért a kereke Antonio Giovinazzival (Alfa Romeo), és mire a sárga zászló eltűnt, Norris és Pérez keménykedett a második pozí­cióért. A fiatal brit kikényszerítette a mexikóit a salakágyra, ami miatt utóbbi hét hellyel visszaesett, Norris pedig 5 másodperces időbüntetést kapott, amit az első kerékcserénél kellett letudnia.

A 33. körben a leggyorsabb köröket futó Verstappent (is) kihívták az élről, megtehették fájdalommentesen, simán visszaért a pályára az ez idő tájt második-harmadik Hamilton, Bottas duó elé.

Pérez kicsit később kipróbálta, hogy amit vele megtett Norris, azt ő is megteheti-e Charles Leclerckel (Ferrari). Hát persze. Az ő kiszorítási kísérlete ugyanúgy 5 másodpercet ért. De nem tanult, a 47. körnél újfent kitessékelte Leclercet újabb 5 másodperc lett a „jutalma”. Eközben Verstappen vidáman körözött az élen, a lelátó legnagyobb örömére.

A kockás zászlót elsőként Max Verstappen látta meg, Bottas messzire lemaradva második, Norris pedig harmadik lett. A hétszeres világbajnok Hamilton csak negyedik. A konstuktőrök versenyében a Red Bull már 44 ponttal vezet.