Ajánló

Vakcinával segíti hazánk Szlovéniát

Magyarország az oltóanyagot nem ideológiaikérdésnek tekinti – hangsúlyozta Szijjártó

A világjárvány világossá tette Szijjártó Péter szerint, hogy a szomszédos országokkal való egymásrautaltság komoly jelentőséggel bír. A miniszter tegnap Ljubljanában háromszázezer adag vakcinát adott át Szlovéniának. Janez Jansa megköszönte hazánk segítségét.

Vakcinával segíti hazánk Szlovéniát
Janez Jansa személyesen is megköszönte Szijjártó Péternek a segítséget
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált, ezért a kormány háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát – jelentette ki Szijjártó Péter tegnap Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a világjárvány még inkább világossá tette, hogy a szomszédokkal való egymásrautaltság milyen komoly jelentőséggel bír. Hozzátette: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is, „ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani”.

Szijjártó kiemelte: a megoldást a koronavírus-járványra csak a vakcina jelenti. Sajnos azonban az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta, ez nem egy politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság – fogalmazott, hozzáfűzve: érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió. A tárcavezető szerint Magyarország sikeresen kezelte a járványt, oltásban Európa éllovasai közé tartozik. Ez azért van így, mert a kormány az oltóanyagot nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. „Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze” – húzta alá.

Poklukar megköszönte Magyarországnak a vakcinaszállítmányt, a kölcsön kapott oltóanyagot pedig – a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. Úgy vélte, hogy az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. A magyar kormány mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja – hangsúlyozta. Szerinte Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint Európa zöme, emellett átlagon felül teljesített az oltások beadásának gyorsaságát illetően. A szlovén kormányfő megköszönte a segítséget, amelyet Magyarország Szlovéniának és más országoknak nyújtott a régióban.

Szijjártó tegnap Anze Logar szlovén külügyminiszterrel is tárgyalt a szlovén uniós elnökség és a magyar visegrádi elnökség együttműködéséről.