Ajánló

Gyilkolni akart a magyar iszlamista

Terrorcselekményt akadályoztak meg, a 21 éves férfi robbantásra és autós merényletekre készülhetett, ám a TEK még időben lecsapott a dzsihadistára

Őrizetbe vettek egy magát iszlamistának valló fiatalt a fővárosi nyomozók a TEK kommandósainak közreműködésével. A gyanú szerint terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon.

Gyilkolni akart a magyar iszlamista
A TEK munkatársai bekísérik az elfogott fiatalt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületébe
Fotó: TEK

Terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe kedden egy magát iszlamistának valló, huszonegy éves magyar férfit – tudatta tegnap a Fővárosi Főügyészség. Közleményük szerint a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén. A lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Azt egyelőre nem tudni, a férfi tett-e beismerő vallomást. Bagoly Bettina a Fővárosi Főügyészség szóvivője lapunk megkeresésére közölte, az eljárás érdekeire figyelemmel további információt nem osztanak meg.

Az ügy a Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult, az akciót egy kertvárosi területen a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a TEK közreműködésével hajtotta végre. Több páncélozott autóval érkeztek a helyszínre, bombakereső robotot is bevetettek. Az ügyészség indítványt tett a férfi letartóztatására, amit a bíróság el is rendelt.

Többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást és tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon az elfogott férfi – közölte tegnap Hajdú János. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója egy rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy hetek óta felderítést folytattak az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.

A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, kimondottan dzsihadista propagandát valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt. Ismertette, a fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben az úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt – mondta a főigazgató.

Hajdu János ismertette, már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette – fogalmazott. Kérdésre válaszolva elmondta, a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni.  Megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk – fogalmazott. Beszélt arról is, hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet.

Arra a kérdésre, hogy a férfi megnevezett-e konkrét rendezvényt, Hajdu János azt mondta, hogy erre nem áll módjában jelenleg válaszolni, de később elképzelhető, hogy tud majd. Időpontról sem tudott beszámolni, de hozzátette, attól tartottak, hogy ez a közeljövőben megtörténhet. Az MTI kérdésére, hogy magányos elkövetőről van szó vagy lehetnek tettestársai Magyarországon, Hajdu János azt válaszolta, ők is vizsgálják ezt, de egyelőre nem merné egyiket sem biztonsággal állítani.  A Fővárosi Törvényszék tegnap délután közölte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A döntés jogerős.

Az illegális migrációt pártoló, iszonyúan káros EU-s politika következménye, hogy egyre több szélsőséges cselekmény történik Európa nyugati felén – hangoztatta lapunknak Földi László biztonságpolitikai szakértő. Mint fogalmazott, a terroristák elsősorban ott próbálkoznak, ahol gyenge és megengedő az állam a bevándorlókkal szemben, és éppen ezért könnyű félelmet kelteni az emberekben. Beszélt arról is, bár a magyar hozzáállás jelenleg igen határozott e téren, de hosszú távon sajnos nálunk is megjelenhetnek az efféle jelenségek.

Aláhúzta, hogy az ügy konkrét részleteit még nem ismeri, de a mozgatórugója nem igen lehet más, mint a rettegés generálása a polgárság körében, az értékrendünk elleni határtalan gyűlölet és az életünk semmibevétele. Ezek mind közös vonásai a terrorizmusnak. Hozzátette: az, hogy elkapták a férfit azt jelzi, hogy rendvédelmi szerveink felkészültek és képesek megelőző csapást mérni a szélsőségesekre.

Ismert, hogy 2016. szeptember 24-én történt hazánkban a Teréz körúti robbantás, amely során két rendőrjárőr, A. Szabina, és V. László életveszélyesen megsérült. Az ügyben Papp László Gergelyt két évvel ezelőtt jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték, legkorábban harminc év múlva szabadulhat. Tettét terrorcselekmény kísérletéről másodfokon terrorcselekmény bűntettre minősítették át.

Kapcsolódó írásaink