Ajánló

Szabics Imre veszi majd át a Fehérvárt

Labdarúgás. Juhász és Torghelle is a stábban

Eljött az az idő, amikor a Ferencváros szurkolói nem szidják majd a rivális Vidi edzőjét. Komolyra fordítva: a székesfehérváriak új edzője a korábbi ferencvárosi kedvenc, Szabics Imre lett. Április elsején veszi át új csapatát, addig – egyebek mellett a világbajnoki selejtezőkön – másodedzőként az osztrák válogatottat segíti.

A MOL Fehérvár a múlt hét elején menesztette a csapatával a sikeres tavaszi bajnoki rajt után öt mérkőzésen át nyeretlen Márton Gábort. A csaknem 200 élvonalbeli mérkőzést maga mögött tudó Szalai Tamás vette át a keret irányítását, de nyilvánvaló volt, hogy csak átmeneti jelleggel. Utódként felvetődött Thomas Doll, Juhász Roland és Szabics Imre neve is. Az elsőből nem lett semmi, a második tipp félig bejött, a harmadik teljesen.

Érdekes a helyzet, olyan hármas veszi át az elmúlt fél évtized legsikeresebb vidéki klubjának irányítását, amelynek egyik tagjának sincsen tapasztalata azon a poszton, amelyre kinevezték. A két segítőnek, a 95-szörös válogatott Juhász Rolandnak és a 42-szeres válogatott Torghelle Sándornak ez lesz az első pályaedzői munkája az élvonalban. A nemzeti tizenegyben 36-szor szerepelt Szabics Imre vezetőedzőként lesz újonc, hiszen dolgozott már pályaedzőként vagy másképpen asszisztensként Dárdai Pál, majd rövid ideig Bernd Storck, illetve Franco Foda 2018. januári kinevezése óta az osztrák válogatott stábjában. Ez utóbbi munkáját a jövő hónap végén fel kell adnia, már az Eb-n sem lehet ott az osztrák csapattal.

Szerződtetése beillik abba a trendbe, hogy a klubok igyekeznek fiatal, a harmincas éveikben járó egykori exlégiósokat megnyerni csapatukhoz, abban a reményben, hogy a kiválasztott kamatoztatja majd munkája során egy erősebb (Szabics Imre esetében az osztrák és a német) futballkultúrában szerzett tapasztalatait.

A hétvége NB I-es bajnoki mérkőzései: Budafok–Kisvárda 14.45, Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 17.00, MTK–Ferencváros 19.30 (szombat), Paks–Újpest 14.30, ZTE–MOL Fehérvár 17.00 (vasárnap). A pénteki Diósgyőr–Mezőkövesd-mérkőzés lapzárta után ért véget.