Ajánló

Pelét ünnepelte a futballvilág

Labdarúgás. Nyolcvanéves a háromszoros világbajnok brazil

A járvány miatt csendesen, Sao Pauló-i otthonában ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Pelé. Noha az elmúlt években több súlyos egészségügyi problémával is küzdött, most kifejezetten jó állapotban van, védjegyévé vált széles mosolyával köszöntötte az ünneplőket.

Pelét ünnepelte a futballvilág
Pelé, minden idők legnagyobb futballistája
Fotó: AFP/Franck Fife

A nagyvilágnak küldött üzenetében azt mondta, köszöni Istennek, hogy ilyen jó géneket, egészséget adott neki, s még tréfálkozott is: „Meg világos elmét, nem túl intelligenst, de világost.” Jelezte, már foglalkoztatja az elmúlás: „Remélem, amikor meghalok, Isten ugyanúgy fogad majd, mint ahogyan fogadtak mindenhol az imádott futballunk rajongói.”

Edson Arantes do Nascimento 1940. október 23-án született Tres Coracoesben, Minas Gerais államban. A Bauruból (1952–1956) került a Santosba, amelyben 1974-ig 1114 mérkőzésen 1091 gólt szerzett. Tízszer nyerte meg a paulista állami bajnoki címet, ötször a Taça Brasilt, négyszer a Rio–Sao Paulo-tornát, kétszer-kétszer a Libertadores Kupát és a Világkupát, s egyszer a Torneio Roberto Gomes Pedrosát. Tizenegyszer volt Sao Paulo állam bajnokságának gólkirálya.

A Santosból visszavonulva az Egyesült Államokban újrakezdte a játékot, 1975 és 1977 között a New York-i Cosmos játékosa volt.

A brazil válogatottban (1957–1971) 92 meccsen 77 gólt szerzett. 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben világbajnok lett, 1966-ban megsérült az első mérkőzésen.

Noha a magyar válogatott ellen hivatalos mérkőzésen soha nem játszott, a Santos tagjaként pályára lépett magyar csapatok, így 1967-ben a Vasas ellen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom