Ajánló

Ingyen tankönyv minden évfolyamon a köznevelésben

Egyszerűsödik az ellátás folyamata, ettől az évtől már a humántárca közvetlenül számol el a KELLO-val, így csökkennek az iskolák bürokratikus terhei is – mondta Maruzsa Zoltán

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, az idén 4073 iskola 13,455 millió könyvet rendelt, és a járványhelyzet ellenére még augusztusban mindenhová eljutnak a kiadványok.

Ingyen tankönyv minden évfolyamon a köznevelésben
Vigyázz, kész, rajt. Maruzsa Zoltán államtitkár és Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezetője
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára tegnap Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Maruzsa Zoltán a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktárában közölte, hogy a múlt évhez képest mintegy százhatvanezer tanulóval több részesül térítésmentes tankönyvellátásban, amire a költségvetésben 13,8 milliárd forintot biztosít az állam. Amikor elindult az ingyentankönyv-program, 2013-ban, szociális alapon a diákok 54 százaléka, 614 804 fő, 2019-ben pedig már a diákok 85 százaléka, 1 080 836 fő részesült ingyenes tankönyvellátásban – részletezte az államtitkár. Megjegyezte: most tovább egyszerűsödik az ellátás folyamata, mivel ez évtől a KELLO-val közvetlenül számol el az Emmi, ami könnyíti az oktatási intézmények bürokratikus terheit is.

Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy mivel módosult a Nemzeti alaptanterv, összesen 61 új vagy átdolgozott tankönyv készült el, amit tizenkétezer oldalon, százharminc szakértő írt, szerkesztett, tördelt, lektorált. Az idei tankönyvjegyzéken 52 kiadó 2907 tankönyve szerepel, a jegyzéken szereplő könyvek csaknem 54 százaléka az Oktatási Hivatal kiadásában készült el. Összesen 1918 állami kiadású tankönyv szerepel a jegyzéken, ami az összes könyv 65 százaléka.

Idén 4073 iskola 13,455 millió könyvet rendelt, ami az elmúlt tanévinél 385 ezerrel több. Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezetője hangsúlyozta: a járványhelyzet ellenére sikerült megoldani, hogy a tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása megkezdődött. A minőséget tekintve világszínvonalú tankönyvek kerülnek a tanulók, tanárok és szülők kezébe – jelentette ki az ügyvezető. Teljessé vált tehát a polgári kormány ingyentankönyvprogramja, és a kiszállításban sem kell fennakadásoktól tartani a kiadás „államosítása” óta. Korábban, az ellenzék által azóta is visszasírt liberális tankönyvpiacon az egyébként extraprofittal dolgozó magáncégeknél igen gyakran előfordult, hogy nem tudtak időben szállítani, így szeptemberben szinte mindig hiányzott néhány tankönyv az iskolákból. A tankönyvek ingyenességét a baloldal rendre meglebegtette, ám megvalósítani sosem volt képes – részben valószínűleg éppen az erős tankönyves lobbi miatt.

Az ingyen tankönyv például 2002-ben is szocialista kampányígéret volt, Medgyessy Péter akkori miniszterelnök-jelölt választási levelében még személyes felelősséget is vállalt azért, hogy kormánya ingyenessé teszi a tankönyvet az általános iskolában. Az ígéretből azonban gyakorlatilag semmi sem lett, emlékezetes viszont Magyar Bálint oktatási miniszter kijelentése, miszerint nem lesz ingyenes a tankönyv, mivel „nem a szocializmust építjük”. Az ígéret a 2010-es kampányidőszakban is felbukkant, az annak komolyságát firtató kérdésre Mesterházy Attila, az MSZP akkori kormányfőjelöltje a Népszabadságnak úgy fogalmazott: „Fontos, hogy legyenek céljaink, és azok mellett kitartsunk.”

Már nem tudjuk meg, hogy a baloldal hány cikluson át tartott volna ki az ingyentankönyves cél mellett puszta ígéret formájában, mivel azt a polgári kormány megvalósította, úgy tekintve a kiadásra szánt milliárdokra, mint a családtámogatás egy speciális fajtájára, amely minden gyermeknek jár, célzottan és közvetlenül.