Ajánló

Szerbia mindig számíthat hazánkra

A magyarság küldetése nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Kövér László

Miként az utóbbi tíz évben, úgy az elkövetkező időszakban is számíthat a vajdasági magyarság az anyaország támogatására – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap Szabadkán. A házelnök az MTI szerint kiemelte: a június 21-i szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarok számára, akiket arra szólított fel, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ).

Szerbia mindig számíthat hazánkra
Kövér László Vass Zoltán történésszel és Pásztor István VMSZ-elnökkel Horgoson
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kövér László kiemelte, amikor a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg a magyarok, az is cél volt, hogy egy tágabb, közép-európai keretbe helyezve bemutassák: az önazonosság megőrzéséért zajló százesztendős törekvés, az itteni magyarok önszerveződése, a nyelv és kultúra megőrzéséért zajló küzdelem a közös érdekeink jegyében történik. Hozzátette: ma a világban ma zajló folyamatok, éppúgy fenyegetik a magyarok megmaradását, mint más európai kultúrák fennmaradását. „Nyilvánvaló, hogy ebben a pillanatban, legyen bármennyire is kritikus a véleményünk az Európai Unió intézményrendszerének működéséről, mégiscsak az biztosítja számunkra a legkedvezőbb terepet nemzeti érdekeink érvényesítésére” – emelte ki.

A Közép-európaiság a XXI. században című kerekasztal-beszélgetésen Kövér László elmondta: a szomszédos országok közül Szerbiával volt az egyik legnehezebb kapcsolata Magyarországnak korábban, az utóbbi években azonban éppen Belgráddal alakult legjobban a viszony. Szerbia is észrevette, hogy Magyarországra mindig számíthat.

Kövér László később részt vett a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiuma magyar támogatásból felújított épületének átadásán. Beszédében elmondta, Európa addig marad önmaga, ameddig az európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást, és a családok a nevelési és oktatási intézményekkel együtt képesek bevonni minden gyermeket az európai keresztény kultúrkörbe, megőrizve nemzeti identitásukat. A magyarság küldetése nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében – tette hozzá.