Ajánló

Megtalálhatták Madeleine McCann gyilkosát

Egy börtönben ülő német férfihoz vezettek a világszerte ismert, tizenhárom éve megoldatlan gyermekeltűnési ügy szálai

Új gyanúsítottja van a világ egyik legismertebb gyermekeltűnési ügyének. Madeleine McCann-nek tizenhárom éve veszett nyoma egy portugáliai nyaralóövezetben.

Megtalálhatták Madeleine McCann gyilkosát
Madeleine szülei még mindig bíznak benne, hogy lányuk életben van
Fotó: AFP/Francisco Leong

Madeleine McCann brit kislány 2007. május 3-án, a negyedik születésnapja előtt pár nappal tűnt el Portugáliában, a Praia da Luz nevű nyaralóövezetben. Madeleine és két kisebb testvére egy földszinti apartmanban aludt, miközben szüleik a közelben egy bárban barátaikkal vacsoráztak. Az ügy az egész világon ismert lett, a portugál rendőrség először a szülőket nyilvánította gyanúsítottá, de ezt később bizonyíték hiányában visszavonták. A kislányt azóta sem találták meg.

A Scotland Yard szerda este jelentette be, hogy a brit–német–portugál közös munka nyomán az ügynek hosszú idő után most új gyanúsítottja van, a szálak egy német, jelenleg börtönbüntetését töltő személyhez vezetnek. A 43 éves férfi – akinek nevét hivatalosan nem közölték, de a német médiában Christian B.-ként emlegetik – jelenleg szexuális bűncselekmény miatt ül börtönben. Szexuális ragadozóként írták le, aki korábban is követett el bűncselekményeket kislányok ellen. A német ügyészség bejelentette, gyilkosság gyanújával nyomoznak, azaz abból indulnak ki, hogy a kislány halott.

A gyanúsított 1995 és 2007 között Portugáliában élt, és Praia da Luzban volt a McCann családdal egy időben. A rendőrség két hozzá köthető autót foglalt le. Azonosítottak egy telefonhívást is, amit a gyanúsított kapott a gyermek eltűnésének estéjén.

„A több ezer nyom és a potenciális elkövetők, akik a múltban eddig szóba kerültek, soha nem voltak olyan egyértelműek, mint ez a mostani, amit nemcsak egy, hanem három ország rendőrsége is megerősített” – mondta a BBC-nek Clarence Mitchell, aki tizenhárom éve a McCann család jogi képviselője. Az orvos szülők, Kate és Gerry McCann köszönetet mondtak a rendőrségnek. „Soha nem fogjuk feladni a reményt, hogy élve megtaláljuk Madeleine-t, de bármi is lesz az ügy kimenetele, tudnunk kell, hogy végre békére lelhessünk” – írták.