Ajánló

Egy évvel csúsztatják el a tokiói játékokat

Olimpia. Az atléták és a vizes sportágak nemzetközi szövetsége is elhalasztja a 2021-re tervezett világbajnokságát

Megvan a tokiói nyári olimpia új időpontja: a tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. közöt rendezik majd. A paralimpia új dátuma 2021. augusztus 24.–szeptember 5.

A XXXII. nyári ötkarikás játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt múlt kedden mindkét eseményt a jövő évre halasztották. A NOB végrehajtó bizottságának döntése szerint az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve Paralimpia 2020 lesz.
Az illetékes szervek vezetői – így Thomas Bach NOB-elnök, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter – telekonferencia keretében egyeztek meg az új dátumokról.

„A NOB vezetése széles körű egyeztetés után gyorsan és határozottan döntött – ­mondta lapunknak Schmitt Pál, a NOB tagja. – A július végi időpont elfogadásához az is kellett, hogy Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hozzájáruljon, hogy a jövő évi atlétikai világbajnokságot egy évvel elhalasszák. A japán szervezőknek a legnagyobb gondot az olimpiai falu megépítése jelenti, mert a már elkészült tizenötezer főt befogató, nem is falu, hanem olimpiai városrész lakásait már eladták, s a vevők ősszel be fognak költözni. Lehet, hogy a sportolókat nem egyetlen városrészben fogják elhelyezni.”

A döntést három fő szempont alapján hozták meg, ezek a következők: a sportolók és minden résztvevő egészségének védelme, egyúttal a Covid-19 vírus megfékezése, az olimpiai sportágak és a versenyzők érdekeinek védelme és a globális nemzetközi sportnaptár. Az atléták szövetségén kívül a vizes sportoké (FINA) is jelezte, kész halasztani 2021-es vb-jét.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reményei szerint a most kijelölt időpontig hátralévő szakasz elegendő lesz az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, s mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a seregszemlék, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban. Hangsúlyozzák: ezzel elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.

„Szeretnék köszönetet mondani minden nemzetközi sportszövetségnek egyhangú támogatásukért, a kontinentális és a nemzeti olimpiai bizottságoknak pedig a nagyszerű közreműködésükért és támogatásukért – fogalmazott Thomas Bach. Köszönöm a NOB sportolói bizottságának is a munkát, állandó kapcsolatban voltunk az elmúlt napokban. Bízom abban, hogy a szervezőbizottsággal, a tokiói és a japán kormánnyal, valamint minden partnerünkkel megfelelünk ennek a példátlan kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén.”