Ajánló

Kiemelkedően stabil a gazdaság helyzete

Emelkedik az adóbevétel, miközben csökken az államadósság és a költségvetési hiány, az Európai Unión belül is kiemelkedő ez a teljesítmény – nyilatkozta tegnap Tállai András

Biztatóak a gazdasági eredmények, együttesen nő a gazdaság, csökken az államadósság és a költségvetési hiány.

Kiemelkedően stabil a gazdaság helyzete
Az államtitkár elmondta: a makroadatok azt mutatják, hogy stabil a gazdaság
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Eredményes és stabil a magyar gazdaság, ezt tükrözik a makrogazdasági adatok, ezen belül a növekedésre, a foglalkoztatásra és az államadósságra vonatkozó adatok – közölte tegnap Tállai András miniszterhelyettes, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy míg a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2010-ben 0,6 százalékos volt, az idei az eddig várt 4,1 százalék helyett 4,6 százalék. Míg az államadósság 2011-ben a GDP nyolcvan százaléka felett volt, a legfrissebb adatok alapján a lélektani hetven százalék alatt van, jú­nius végén 68,2 százalék volt. Míg tavaly az államháztartási hiány 2,3 százalék volt, idén 1,3 százalékra csökkenhet.

Magyarországon 2010-ben 3,2 millió ember dolgozott 54,9 százalékos foglalkoztatási ráta mellett, jelenleg hetven százalék feletti a ráta, és 4,5 millió ember dolgozik az országban. Ezzel együtt a munkanélküliség 2010-ben 11,3 százalékos volt, jelenleg 3,4 százalék,kilenc éve 470 ezren voltak, jelenleg 156 ezren vannak állás nélkül. A reálkeresetek 2009-ben csökkentek, tavaly 8,3 százalékkal emelkedtek, idén pedig hét százalékkal. Külön kiemelte, hogy a GDP-növekedés üteme a nyolcadik egymást követő negyedévben meghaladta a négy százalékot, és tavaly hazánkban volt a legnagyobb növekedés. Az idei második negyedéves 5,2 százalékos növekedés az unióban a második helyre volt elegendő, és az 1,4 százalékos átlag csaknem négyszerese. A parlamenti államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen mértékű gazdasági növekedés a csökkenő államadóssággal és költségvetési hiánnyal, azaz fegyelmezett költségvetéssel együtt ritka együttállás, az általános gyakorlat az, hogy egymás rovására lehet ezeket a folyamatokat erősíteni vagy gyengíteni. Ezzel együtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 5,4 százalékkal több általános forgalmi adót szedett be tavaly 2017-hez képest.

Tállai András elmondta, államadósság-kezelésben a fő cél az adósságráta csökkentése, a lakossági állampapírok állományának növelése a devizaadósság arányának mérséklésével. A célt sikerült teljesíteni, és mindezt idén már nemzetközi hitelminősítő intézetek is elismerték.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom