Ajánló

Emlékérme a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára

Mária Terézia rendelete adott orvosi fakultást a nagyszombati elődnek

Emlékpénzérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára. A jegybank közleménye szerint a tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmek a szervezett és folyamatos orvosképzés magyarországi létrejötte, a nagyszombati egyetem orvosi fakultásának 1769-es alapítása előtt tisztelegnek.

Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, de értékjelzésükben eltérnek.
Az emlékpénzérmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára, valamint az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenység elismerésére – írta a Magyar Nemzeti Bank.

Az emlékérmék előlapján a Semmelweis Egyetem méltóságjelvényei körébe tartozó egyetemi jogar csúcsdíszének ábrázolása látható, ezt az eredeti orvoskari dékáni tisztséglánc veszi körbe, emellett itt láthatók a kötelező alaki kellékek, az értékjelzés, a Magyarország felirat, a 2019-es verési évszám és a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.
A hátlap központi motívumaként az egyetem címere jelenik meg, amelyet a „250 éves a Semmelweis Egyetem” felső félkörirat és az egyetem latin nyelvű jelmondata alsó félkörirat övez. A két köriratot bal oldalon az egyetem rektori épületének egyik, az arculati kézikönyvbe is beemelt belső díszítő motívuma, jobb oldalon az emlékpénzérmét tervező Szabó Virág szobrászművész mesterjegye választja el.
 

A pénzeket Szabó Virág tervezte
A pénzeket Szabó Virág tervezte
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom