Ajánló

Bravúros nyitány: a női váltónk ezüstérmet nyert

Öttusa-világbajnokság. Minden számban az élmezőnyben végzett a Barta Luca, Réti Kamilla páros

Kellemes meglepetéssel kezdődött a budapesti öttusa olimpiai kvalifikációs világbajnokság: a Barta Luca, Réti Kamilla összeállítású váltónk szinte hibátlan versenyzéssel ezüstérmet nyert, a Simon Sarolta, Guzi Blanka kettős pedig az ötödik lett a Kincsem Parkban.

Bravúros nyitány:  a női váltónk  ezüstérmet nyert
Réti Kamilla és Barta Luca pályafutása legnagyobb sikerét érte el
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok minden megváltozott az öttusasportban – például már csak négy versenyszámból áll –, azonban az most is igaz lett, hogy a jó vívás jelentősen meghatározhatja egy versenyző vagy váltó összteljesítményét. Így volt ez a világbajnokság nyitónapján is, amelyen az augusztusi angliai Európa-bajnokságon bronzérmes Barta Luca, Réti Kamilla váltónk jól teljesített a páston, harminc győzelemmel és 18 vereséggel a koreai csapat mögött a második helyen végzett a Ludovika Arénában rendezett vívásban. Az úszás nem húzta szét a tizenhárom váltóból álló mezőnyt, így Rétiék ugyan csak a tizedikek lettek, de az összetettben megőrizték a második helyüket.

A verseny a Kincsem Parkban felépített öttusaarénában folytatódott, ahol váltónk a bónuszvívásban ugyan nem szerzett pontot, de a lovaglásban javított. Bartáék hibátlanul teljesítették a pályát, mindössze három másodperccel lépték túl a szintidőt, így a maximális 300-ból 297 pontot kaptak, amivel megnyerték a számot. Ezzel át is vették a vezetést,
a kombinált szám előtt két ponttal előzték meg a dél-koreaiakat.

A lövészetekkel megszakított futásban a harmadikként rajtoló mexikói együttes megelőzte váltónkat, amely viszont megőrizte a második helyét a koreai csapat előtt.  

„Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja – nyilatkozta  boldogan Barta Luca az MTI-nek. Az utolsó nyolcszáz méteren sajnos nem tudtam a mexikóival menni, pedig mindent beleadtam. A lövészetnél nem kedvezett a nagy szél. A vívásban húztuk egymást, amikor egyikünknek nem ment, a másikunk szárnyalt, aztán meg fordítva.” Kállai Ákos, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya szerint ez bravúros teljesítmény volt. „Nagy dolog, hogy az Eb-bronz után világbajnoki mezőnyben fényesíteni tudták az érmet. Sokat fejlődtek a lányok, akik kiegyensúlyozottan, jól versenyeztek.

A két mexikói nagyon jó a kombinált számban, ehhez képest is szoros volt a verseny. Ez egyértelműen megnyert ezüstérem, nem elvesztett arany” – hangsúlyozta a kapitány.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom