Ajánló

Tanulságok és bűnbánat

A világháború kitörésére emlékeztek Varsóban

Mintegy negyven ország képviselői, köztük csaknem húsz államfő részvételével nemzetközi megemlékezést tartottak Varsóban és a nyugat-lengyelországi Wielunban tegnap a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Andrzej Duda lengyel elnök kiemelte, hogy a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot. „A második világháború talán be sem következett volna”, ha a nyugati szövetségesek kezdettől fogva határozottan felléptek volna a hitleri Németországgal szemben – mondta, és a támadó háborúkat kezdeményezők elleni fellépésre sürgetett, kiemelve Oroszországot.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök kijelentette, hogy a második világháború Németország bűne, és ezt a „fájdalmas örökséget” soha nem felejti el a német nemzet, és bocsánatot kért az áldozatoktól. Németország hálás Európa megbocsátásáért – mondta. „Felelősségünk az is, hogy soha többé ne éledjen újjá a nacionalizmus”, egyetlen nemzet sem rendelhet maga alá másokat – jelentette ki Steinmeier.

Mike Pence amerikai alelnök a szövetségesek egymásnak tett ígéreteinek betartását szorgalmazta, majd a „kíméletlen háborút” és a kommunizmus negyven évét túlélő Lengyelországot méltatta.

Közben Marija Zarahova orosz külügyi szóvivő Facebookon azt írta, Lengyelország rég nem hozta magát olyan ostoba helyzetbe, mint azzal, hogy nem hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a második világháborús megemlékezésre.

Röviden

Határozatban emlékezett meg a lengyel menekülteket segítő magyarokról a lengyel parlament alsóháza pénteken, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából, kiemelve, hogy 1939 szeptemberétől több mint százezer lengyel menekült talált menedékre Magyarországon. A 460 fős szejmben a 387 jelenlévő honatya közül 383-an szavaztak
a javaslat mellett, négyen adtak le ellenszavazatot. A lengyel nemzet „soha nem felejti el, hogy Magyarországon Horthy Miklós kormányzása idején biztonságos menedékre talált több mint százezer civil és katonai menekült, köztük sok gyermek” – áll a dokumentumban.

Helyre kell állítani Ukrajna 2014 előtti területi egységét, Kijev a szuverenitás ügyében teljes mértékben számíthat Varsó támogatására – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök szombaton az ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel közösen tartott varsói sajtóértekezleten. (UT)