Ajánló

Örömkönnyek: Kapás Boglárka világbajnok 200 m pillangón

Vizes világbajnokság. Világcsúccsal nyert az ausztrál 4x200 méteres női gyorsváltó a zárószámban

Magyar szám lett a 200 méteres pillangóúszás, Milák Kristóf szenzációs világcsúcsát követő napon Kapás Boglárka is nyert ebben a számban: ő a negyedik magyar vb-aranyérmes Kvangdzsuban.

Örömkönnyek: Kapás Boglárka világbajnok 200 m pillangón
Ilyen nincs, és mégis van: Milák Kristóf után Kapás Boglárka is nyert 200 m pillén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Eléggé hihetetlen, hogy ez megtörtént” mondta a könnyeivel küszködve Kapás Boglárka a 200 méteres pillangóúszás döntője után az első gyorsinterjújában, hogy a magyar himnusz elhangzása után, aranyéremmel a nyakában kicsit jobban (de még mindig remegő kézzel és lábbal) is kibontsa a történteket. De persze a lényeget amúgy is láttuk.

A hármas rajtkőről vízbe ugrott Kapás féltávig az utolsó helyen úszott. De ez semmit nem jelent egy közismerten jól hajrázó úszónő esetében. Aztán 150 méternél Boglárka a negyedik helyen fordult és a maradék hosszon őrült hajrába kezdett. A víz csak úgy pezsgett, hárman is esélyesek voltak az aranyéremre, de Kapás csapott elsőként a falra (2:06.78), Flickinger és Drabot, a két amerikai pedig lemaradt. Kapás ideje egyéni csúcs, ami különösen értékes annak fényében, hogy mindössze egy éve összpontosít lélekben a gyorsúszás helyett a pillangóra. (Szilágyi Liliána hatodikként ért célba.) Dél-Koreában immár a negyedik magyar vb-aranyéremnél tartunk, ennél jobbak csak 1991-ben Perthben voltunk, amikor öt egyéni aranyat szereztek a mieink. Node még nincs vége!

A folytatásban jött a férfi 100 m gyors döntő Németh Nándorral. Az amerikai Dressel győzelme borítékolható volt, de a magyar legény országos csúcsa és hatodik helye kellemes meglepetés. Különösen, hogy 18 év után jutott e klasszikus számban magyar versenyző a fináléba.

A nők 50 m-es hátúszásában is amerikai, Olivia Smoliga nyert, férfi 200 m vegyesen a japán Szeto Daija már harmadik vb-aranyérmét (jelenleg ő vezeti a listát) szerezte. Az elődöntők közül a férfi 200 m hátra figyeltünk, ahol Telegdy Ádám bátor úszással az erősebbik futamban negyedik, összesítésben hatodik lett – s így döntőt úszhat. Zárásként a már olimpiai kvótát szerzett 4x200 méteres gyorsváltónk (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) hatodik lett, a győzelmet világcsúccsal happolták el az ausztrálok az amerikaiaktól.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom