Ajánló

Most Gergely jobb volt, mint Szergej

Vívó-világbajnokság. Szatmári András csütörtöki ezüstérme után az egész nap szenzációsan vívó Siklósi Gergely megszerezte az első hazai aranyat Budapesten

Megszületett a hazai rendezésű vb első magyar aranya: Siklósi Gergely világbajnoki címet nyert Budapesten párbajtőr egyéniben.

Most Gergely jobb volt, mint Szergej
A Honvéd 21 éves vívójának nagy pillanata: világbajnok lett a hazai közönség előtt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hogy mennyire megváltozott és kiszélesedett vívásban a nemzetközi élmezőny, azt bizonyította, hogy a férfi kardban a Szatmári Andrást legyőző dél-koreai Oh Szang Uk nyert, és az iráni Mojtaba Abedini is dobogóra állhatott. Az 1975-ös budapesti vb-n ázsiai vívó csak nézte az éremcsatákat, amely hazai szempontból óriási csalódással zárult, mert három magyar, Kovács Tamás, Marót Péter és Gedővári Imre is a döntőbe került, de vívóink körbeverték egymást, így a szovjet Vlagyimir Nazlimov nyert. Ezúttal nem volt hasonlóan nagy csalódás, igaz Szatmári 9–5-ös vezetés után a hajrát 10–3-ra elveszítve szenvedett 15–12-es vereséget Ohtól. „Nagyon szerettem volna nyerni egy ilyen fantasztikus közönség előtt, ilyen csodálatos környezetben – nyilatkozta Szatmári. – Voltak periódusok, amikor nagyon jól ment a vívás, és így kezdődött a döntő is. A szünet után is ugyanazokkal az akciókkal próbálkoztam, de néhány centi hiányzott.”

A vb hatodik napján a női tőrözők csatáztak az érmekért, a 64-es táblán három magyar, Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Mohamed Aida sikerrel vette az első fordulót, Lupkovics Dóra viszont kikapott a világranglistán tizedik dél-koreai Jeon Hi Szuktól. A legjobb 32 között már csak Kreiss nyert, aki a világranglistán kilencedik orosz Anasztaszija Ivanovát győzte le nagyon magabiztosan, végig vezetve. Az újabb bravúr már nem sikerült: a 16 között 12–9-es vezetés után 15–13-ra kikapott a francai Pauline Ranviertől.

A három főtáblás magyar párbajtőröző közül az újonc Nagy Dávid első asszójában búcsúzott, miután öt találattal kikapott a világranglista-hatodik Dmitrij Alekszanyintól. Siklósi Gergely és Rédli András továbbjutott. A második fordulóban a 21 éves Siklósi az utolsó pillanatban kivívta az olimpiai bajnok Park Szang Jung ellen a hosszabbítást, amelyben először együttes találat esett, majd Siklósi egy újabb váratlan szúrással zárta le az asszót. Kiélezett asszót vívott a rutinos Rédli is a londoni olimpiai bajnok venezuelai Ruben Limardo Gascon ellen, háromtusos hátrányból (8–11) nyert bravúros hajrával.

A legjobb 16 között Siklósi Jamada Maszaru ellen többnyire vezetett, azonban a japán hét másodperc a vége előtt kiegyenlített. Újabb krimi következett, a hosszabbításban kétszer együttes találat esett, majd Siklósi egy bátor lerohanással megszúrta ellenfelét (11–10), s készülhetett a negyeddöntőre. Rédlinek azonban másodszorra már nem sikerült a ráadás, 7–7 után a holland Bas Verwijlen érte el a döntő találatot. Siklósi az elődöntőért éppen a holland vívót kapta, ihletett formában vívott, s nyert 15–8-ra. Az elődöntőben rosszul kezdett az olasz Andrea Santarelli ellen, de 1–4 után 13–4-re (!) fordított, majd 14–8 után egy együttes találattal kivívta a döntőbe jutást.

A fináléban az orosz Szergej Bida következett. Siklósi ezúttal jobban kezdett, mint az elődöntőben, 5–3-ra vezetett, ám az ellenfele nagyon feljött. Ekkor Szergej jobb volt, mint Gergely, 8–5-re vezetett az első három perc után. De a végén nem! Siklósi 9–9-nél egyenlített, akkor úgy tűnt lendületben van, bátran támadott. Viszont az orosz sem akárki, egy olimpiai bajnok nagymama és egy vb-ezüstérmes édesanya méltó örököse, 13–10-re megugrott. Ám az ifjú magyar kezében volt az egész nap diadalsorozata, sorozatban négy egylámpás tust adott, majd – ahogyan az elődöntőben, de most sokkal kiélezettebb helyzetben – tudott egy számára több, mint elégséges együttest szúrni. Világbajnoki aranyat érő tus volt.