Ajánló

Taylor tripla triplája

Atlétika. A Gyulai István-emlékversenyen a női 2000 méteren a világcsúcsjavításból „csak” a világ idei legjobb ideje lett

A sportok királynője újra Székesfehérvárra látogatott. A 9. Gyulai István-emlékversenyen világbajnoki és olimpiai érmesek versenyeztek a vb-t megelőző szezon kellős közepén. Számos magyar atléta igyekezett kihasználni a kiváló versenyzési lehetőséget és a hazai szurkolók támogatását, hogy érmet csípjen a világsztároktól.

Taylor tripla triplája
Christian Taylor csúcsai voltak a legértékesebbek
Fotó: Facebook

Az atléták számára hűvösben, de a megszokott jó közönség előtt kezdődött a verseny. Az első hazai sikert kalapácsvetésben Halász Bence érte el, akit csak a világ- és Európa-bajnok lengyel Pawel Fajdek előzött meg (80.49 m). A tavalyi Eb-bronzérmesünk az ezüstnek örült és azt mondta, címvédőként az U23-as Eb-n szeretne a 77.36 méteres itteni dobásánál nagyobbat dobni. Álljunk meg egy pillanatra a női súlylökésnél, ahol az olimpiai bronzérmes Márton Anita legendás utolsó dobása most nem jött össze, így épp lemaradt a dobogóról, az aranyérmet a jamaikai Danniel Thomas-Dodd szerezte meg. De nem kellett sokáig várni az újabb magyar éremre, női távolugrásban Nguyen Anasztázia 670 centiméteres egyéni csúcsot ugrott, ami bronzérmet ért, az első Jelena Sokolova olimpiai ezüstérmes lett 681 cm-rel. Ugyanebben a számban indult a többpróbázó magyar csúcstartó Krizsán Xénia, s mindössze 4 cm-rel maradt el saját távolugró rekordjától.

A nagy versenyeket az idei viadalon a futások ígérték. Ezek közül is kiemelkedett a férfi 400 méter, ahol a vb-ezüstérmes bahamai Steven Gardiner lepipálta az idei világranglista második amerikai Kahmari Montgomeryt, s 44.45 mp-es idejével feliratkozott a világranglista ötödik helyére.

Az első versenycsúcsot, sőt csúcsokat a férfi hármasugrás hozta: az olimpiai ezüstérmes Will Claye 17.52 métert ugrott, de amerikai honfitársa a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Christian Taylor szinte azonnal visszavette a rekordot 17.55 m-rel. Aztán a harmadik sorozatban tovább javított (17.68 m), majd még tovább (17.93 m), eredménye a világ idei második legnagyobb ugrása!

Női 200 m-en a bahamai Shaunae Miller-Uibo féltávtól a hátát mutatta mindenkinek, ideje 22.18 mp-es versenycsúcs. A férfiaknál Christian Coleman tett hasonlóképp, 19.91 mp-es futása már a nap hatodik versenycsúcsa volt. A székesfehérvári rekordot ugyan nem írta át, de a világ idei legjobb eredményét (233 cm) ugrotta magasugrásban Ilia Ivanyuk. Nagyon vártuk a női 100 m gátfutást, hogy lássuk, a két debreceni futó mire megy a mezőnyben, nos, mindketten 13 mp-en belüli idővel értek célba (6. Kozák Luca, 7. Kerekes Gréta), ami remek. A győztes az amerikai Kendra Harrison 12.60 mp-cel. Férfi 110 m gáton Grant Holloway hozta a papírformát (13.16 mp), sajnos a sérült vb-bronzérmes Baji Balázs csak az M4Sport szakértőjeként szerepelt. És elérkeztünk a zárószámhoz a nők 2000 méteres versenyéhez, amelyen az etióp világbajnok Genzebe Dibaba világrekordra készült. Aztán „csak” a világ idei legjobb eredménye lett az 5:33.76 perces ideje.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom