Ajánló

Eltüntették a Morandi hidat

Egy tonna speciális robbanószerrel semmisítették meg az észak-olaszországi Genovában a tavaly augusztusban összeomlott függőhíd talpon maradt két pillérét

Péntek délelőtt felrobbantották a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd talpon maradt két pillérét. A művelet idejére több mint háromezer lakost evakuáltak. Az új híd a tervek szerint tavaszra készül el.

Eltüntették a Morandi hidat
Húszezer köbméter törmelék – ennyi maradt hátra az egykori átkelő középső pilléreiből
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Élőben közvetítették az olasz tévék, ahogy pénteken fél tíz után pár perccel felrobbantották a tavaly augusztusban, az észak-olaszországi Genova városában összeomlott Morandi híd talpon maradt két pillérét. Az akciót régóta tervezték, előtte próbarobbantásokat tartottak már nem használt bányákban. Az MTI tudósítása szerint a detonációt három szirénazúgás előzte meg, majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, amely magasba törő vízsugárra hasonlított, és sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt. A talpon maradt tizedik és tizenegyedik számú pillért semmisítették így meg, ezek az egykori függőhíd közepén eddig állva maradtak. Egy tonna speciális robbanószert használtak fel, amelyek narancssárga csomagokban sorakoztak a hídmaradványon, homok is volt bennük, így csökkentve a robbanás erejét. Előtte több mint háromezer-négyszáz lakost evakuáltak a hídroncs körüli háromszáz méteres körzetben. A rendőrség egyenként ellenőrizte a lakásokat.

Mintegy húszezer köbméter törmelék keletkezett, amit hálókkal, valamint a híd alatti Polcevera-patak medrében leterített légzsák-szőnyeggel igyekeztek felfogni. A hídcsonkok körüli lakóépületeket folyamatosan vízzel permetezték a törmelék miatt felszálló por csökkentésére, és vízágyúkat is üzemeltettek.

A robbantáson Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom vezetője, valamint Elisabetta Trenta védelmi miniszter is jelen volt.

A Morandi híd tavaly augusztus 14-én omlott össze egy forgalmas nyári délelőtt, negyvenhárman vesztették életüket. Több mint negyven személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzsereivel és mérnökeivel szemben is. Az új híd építése azonnal megkezdődik, és a tervek szerint tavasszal adják át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom