Ajánló

Csökkent a bankszektor nyereségessége

A jövedelmezőségi mutatók a növekvő sajáttőke- és eszközállománnyal összhangban az eredménynél nagyobb arányban romlottak – közölte a Magyar Nemzeti Bank

Több volt a veszteséges hitelintézet az első negyedévben, mint tavaly, és a nyereség mellett csökkent a bankok tőkearányos és eszközarányos jövedelmezősége is.

Az idei első negyedévben 125 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el a bankszektor, 9,1 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 138 milliárd forintnál és majdnem megegyezőt a két évvel korábbi 123 milliárd forinttal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. A nyereség csökkenését a jegybank azzal magyarázta, hogy a tavalyi 14 milliárd forintról az idei első negyedévben mindössze egymilliárd forintra csökkent a felszabadított értékvesztésnek az eredményre gyakorolt hatása. A kamateredmény az előző év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal emelkedett, a díj- és jutalékeredmény 19,5 százalékkal. Ezzel szemben a működési költségek is 12,3 százalékkal emelkedtek.

A jövedelmezőségi mutatók a növekvő sajáttőke- és eszközállománnyal összhangban az eredménynél nagyobb arányban romlottak. Az évesített tőkearányos jövedelmezőség (RoE) 12,2 százalékról 9,9 százalékra csökkent, az eszközarányos jövedelmezőség (RoA) pedig 1,4 százalékról 1,1 százalékra esett. A költséghatékonyság kismértékben romlott, a költség/bevétel hányados (CIR) az egy évvel korábbi 69,8 százalékról 73,3 százalékra nőtt.

A CIR első negyedévenkénti magasabb értékeihez hozzájárul egyes adótételek IFRS szerinti első negyedévi egyösszegű elszámolása – közölte a távirati iroda. A veszteséges hitelintézetek száma az egy évvel korábbi nyolcról kilencre nőtt, ezen belül hét, illetve nyolc a kis intézmények közé tartozott.

A hitelállomány növekedése élénkebb volt a teljes eszközállományénál, így részesedése 59 százalékról 60,8 százalékra emelkedett. A hitelállomány a 2018 végi 25 439 milliárd forintról az első negyedév végére 5,5 százalékkal, 26 833 milliárd forintra nőtt. A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok 2018 végi 10 433 milliárd forintos állománya március végére 11 236 milliárd forintra nőtt, amivel 25,4 százalékkal részesednek az eszközállományból. Az eszközállomány teljes növekedésének 68,2 százalékát a hitelállomány növekedése, 39,3 százalékát a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állományának növekedése tette ki.

A hitelállományon belül a külföldi kihelyezések részaránya az egy évvel korábbi 37,5 százalékról 39,9 százalékra emelkedett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom