Kiss Antal

Vélemény és vita

Nem a szegénység a baj

„Az emberiség sohasem volt olyan gazdag, mint ma, és mégis ma eléri az elképesztő erkölcsi és lelki nyomorúság tetőfokát a személyes kapcsolatok szegénysége és a közömbös globalizáció miatt” – nagyon erős mondat Robert Sarah bíborostól, de telitalálat!

Ízlelgessük a szavakat: személyes kapcsolatok szegénysége és a közömbös globalizáció. A világ küzd a szegénység ellen, ahogy hajt a klímakatasztrófa elkerüléséért, ahogy annak idején rámozdult mindenki a világbéke megteremtésének lózungjára is. Végül is az ENSZ is kell valamire.

Ne legyünk naivak. A szegénység nem legyőzhető, klímakatasztrófa nincs, világbéke nem lesz, világvége azonban igen. Van azonban a közömbös globalizáció, ami semmi másról nem szól, mint a fogyasztásról, annak immár szinte mértéktelen méreteket öltő fokozásáról, valamit a fogyasztó teljes körű behálózásáról, megkaparintásáról. Ez a fogva tartás aztán függőségekhez vezet. A globalizáció által meghirdetett szabadság pedig nem más, mint a teljes gúzsba kötöttség. Azért „zabál meg” az emberek nagy része mindent kritikátlanul, mert lassan teljesen elveszítette szabad tájékozódási képességét a fogyasztói társadalom világában. A mérhetetlen infokommunikációs zavar pedig olyan mértékben veszi igénybe idegpályáit, hogy lassan a minimális gondolkodási képességeit is elveszíti. Vészhelyzet van, azonban nem klíma, hanem humánkatasztrófa fenyeget.

A mai világ, ahogy erre a kiváló, egykor az afrikai, guineai mélyszegénységből induló katolikus gondolkodó Sarah bíboros felhívja a figyelmet a boldogulást a boldogság elé helyezte. Az anyagi javak hiányát mondjuk szegénységnek, a szinte teljes hiányát mélyszegénységnek. Azonban koránt sem biztos, hogy a szegénységben élők szellemi, lelki nyomorúságban élnek. Sőt, ne zárjuk ki, hogy szegényen is lehet boldognak lenni. Azonban a globalizatőrök úgy gondolják a boldogsághoz csak egy dolog kell, a pénz. Ezzel győzhető le a szegénység.

Édesapám mesélte, hogy szüleivel a háború elől a környékbeli erdőkbe kellett menekülniük. A megmerevedett front után odaveszett minden. Hazamenve csak egy alumínium kanalat találtak. Így vágtak neki új életüknek, teljesen kifosztva, a mai ember által elképzelhetetlen szegénységben. Mégis bár hányszor szóba kerül a gyerekkor, mindig annyit mond, hogy jaj, de jó volt. Egyszerű. A családban a kanál mellett még valami maradt: a szeretet, ami a boldogság forrása. Szegénység volt, lelki nyomor nem. Innen a boldog gyerekkor.

Aztán mi is öten éltünk ötvenkét négyzetméteren, nem gazdagon, de szép gyerekkorunk volt. Kedvenc ételem a szárazbabfőzelék volt pirospaprikás pirított hagyma feltéttel. Mert ez egy ebéd volt, mellé kenyér és egy kis savanyúság. Nem a terített asztal bősége a gazdagság mértéke, hanem a szeretet, ami az ételt oda teszi.

A világ nyomorúságát a szeretet teljes devalválódása hozta magával. Ezt hívja a bíboros a személyes kapcsolatok szegénységének. A digitalizáció, a féktelen pornóipar, a korlátlan internet, a drog és az alkohol és az általuk okozott függőség, mind-mind ahhoz kell, hogy az emberiség lassan egy lelkileg kiüresített, transzcendens léptékek nélküli fogyasztói csürhe legyen. Már a csorda szót sem lehet lassan emberi közösségekre használni, mert egy csordának van rendszere, szabályai, vezetője. Az emberek nagy része ennél a csordai marha létnél is alacsonyabb létben vergődik, a globalizáció „szabadságeszményének” fogságában.

„A nyomor elleni harcban – folytatja gondolatait a bíboros – az alapvető dimenzió, hogy visszaadjuk az embereknek istengyermeki hivatását és az Isten családjához való tartozás örömét. Ha nem kapcsoljuk be a nyomor elleni küzdelmünkbe ezt a vallási szempontot, akkor fi lantrópiába esünk, vagy laikus humanitárius tevékenységbe, amely elfelejti az Evangéliumot. Íme, ez a különbség a keresztény karitász és a civil szervezetek jótékonysági akciója között. Krisztus a különbség.” Erre tökéletesen rímel az az európai politikai látomás, amit a mélyen hívő, katolikus Robert Schuman mondott: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely zsarnokságba vagy anarchiába süllyed.” Az anarchia lassan meglesz, hiszen a globalizáció zsarnoksága emberek százmillióinak lelkét tartja fogva. Nem kis feladat áll előttünk az elkövetkezendő évtizedekben, s most már érthetjük, kiknek és miért van útban a keresztény szabadságot zászlajára tűző Orbán Viktor is.

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Baby-Hitler, az ökofasiszta

ĀBaby-Hitlernek nevezte 2017-ben Sebastian Kurzot, az osztrák Néppárt kancellárjelöltjét egy német szatirikus magazin, a Titanic

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A múló idő nyomában (1.)

ĀSzámos írást olvastam az elmúlt évtizedről és úgy láttam, hogy már minden lényeges dolgot elírtak előlem, ezzel nem érdemes próbálkozni, de mi lenne, ha írnék az elmúlt évtizedekről?