Gazdaság

Formálódó ingatlanhasználati szokások

A pandémia átalakította a munkavégzés módját, helyét, ami abban nyilvánul meg, hogy sok cég kisebb alapterületű irodába vagy lakásirodába költözik. A járvány a garázspiacot vegyesen alakította, azonban több üzlethelyiség is új bérlőt keres – derült ki a lapunknak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők válaszaiból.

Formálódó ingatlanhasználati szokások
Azokban a városrészekben folyamatosan nagy a kereslet, ahol a kialakult városszerkezet miatt a meglévő lakásszámhoz képest kevés a garázs
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Budapesten stagnált a kiadó lakásirodák kínálata a járványhelyzet előtti állapothoz képest, míg a megyeszékhelyeken majdnem tíz százalékkal növekedett. Az eladó lakásirodák esetében is ugyanezek a tendenciák figyelhetők meg – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, rengeteg cég értékelte át az elmúlt hónapokban a munkavégzés körülményeit, és ami talán még fontosabb, a költségeit. Ott, ahol megmaradt vagy hatékonynak bizonyult a távmunka, feleslegesnek tűnhet nagy irodaterületeket bérelni, kihasználatlanul. Több cég ezért inkább kisebb alapterületű irodába vagy lakásirodába költözik. Az ő esetükben a vásárlás is megtérülő befektetés lehet, hiszen így a bérleti díj nullára csökken, viszont a vásárlással megmozgatott tőkebefektetésük értékállósága hosszú távon biztosított lehet. Ehhez persze megfelelő készpénzállomány vagy hitelképesség szükséges.

Több tényező mozgatja a garázspiacot, ami meglehetősen vegyes képet mutat. Balogh László arról számolt be, hogy a budapesti és megyeszékhelyeken eladó garázsok kínálata öt százalékkal szűkült februárhoz képest, és a fővárosi eladó garázsok átlagára 4,8 millió forintról 4,6 millió forintra csökkent. A budapesti kiadógarázs-piacon a kínálat húsz százalékkal nőtt, az átlagos bérleti díj viszont 24 ezer forintról 23 ezer forintra csökkent. A megyeszékhelyek bérelhetőgarázs-kínálata szerényebb, tízszázalékos mértékben bővült, az átlagos bérleti díjak itt stagnáltak.

Az Otthon Centrum szakértői lapunk megkeresésére arról számoltak be, hogy idén az első öt hónapban jóval kevesebb garázst értékesítettek. Az árak viszont kis mértékben emelkedtek: a pesti oldalon 3–5 millió forint között alakultak, de a népszerűbb helyeken lévő, nagyobb alapterületű garázsokért ennél akár 1–2 millió forinttal is többet adtak. Budán, a külső városrészekben idén lényegében maradtak a tavalyi árak (3,4–3,7 millió forint), míg Óbudán ennél magasabb (4,4 millió) volt az átlagár. A szakértői válasz rámutat, a gépjármű- és a háztartási, valamint a sport- és szabadidős eszközök tárolása mellett főként a kisvállalkozói körben érezhető igény, hogy a garázsban anyagok, szerszámok, gépek tárolására is legyen lehetőség.

A keresletet viszont több tényező befolyásolja. A legfontosabb az adott környék beépítettsége, illetve a közterületi parkolási lehetőségek. Azokban a városrészekben folyamatosan nagy a kereslet, ahol a kialakult városszerkezet miatt a meglévő lakásszámhoz képest kevés a garázs. Az új építésű projektek esetében viszont leszögezhető, hogy szinte kizárt az alku, listaáron mennek el a lakásokhoz kapcsolt garázsok, beállók.

Kiadó üzlethelyiségek tekintetében egyértelműen a kínálat bővülése tapasztalható. Balogh László azt válaszolta, a kiadó üzlethelyiségek kínálata tíz százalékkal bővült Budapesten. A megyeszékhelyeken is hasonló mértékben nőtt a kínálat, a portálon majdnem nyolcszáz bérelhető üzlethelyiség szerepel, és ezen településeken a havi átlagos bérleti díj 199 ezer forintról 180 ezer forintra csökkent. Az eladó üzlethelyiségek árai stagnáltak a nagyvárosokban, és a kínálat is szűkült, ami reménykeltő lehet abból a szempontból, hogy az üzlethelyiségek tulajdonosai látnak fantáziát a jövőben és a hazai vállalkozásokban.

Az Otthon Centrum válaszaiból az okok, profilok is jól láthatók: a turizmus kiesése nagyon gyorsan éreztette hatását a kiskereskedelem és a vendéglátás területén. Az otthoni munkavégzés „kiürítette” a belső városrészeket, és az irodanegyedek látogatottsága is csökkent. Elsősorban a kizárólag turistákra építő éttermek, illetve az irodai munkahelyek közelében található, kifejezetten az ott dolgozókat ebéddel kiszolgáló vendéglátóegységek zártak be. Az eladó/kiadó táblák sokasodása arra utal, hogy a legtöbb esetben végleges bezárásokról van szó. Ezeknek az egységeknek az üzleti modellje ugyanis erősen forgalomorientált.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom