Gazdaság

Évtizedes rekordot döntött a lakáskölcsönök folyósítása

Lényeges átalakulás történt a hitelpiacon: megállt a növekedés a használt ingatlanokra felvett konstrukcióknál, egyre kedveltebbek az építkezésekre fordítható kölcsönök

Több mint ötven százalékkal nőtt az új lakásokra szánt hitelek összege tavaly az azt megelőző évhez képest. A használt lakások megvásárlására folyósított összeg elérte a 635 milliárd forintot 2019-ben.

Az új lakásokra felvett lakáshitelek összege tavaly elérte a százhatmilliárd forintot, amely ötvenhárom százalékos növekedésnek felel meg éves szinten – derül ki az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu árakat és konstrukciókat összehasonlító portál lapunknak küldött elemzéséből. Ismertették, a múlt évben közel 910 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez egyszerre hétszázalékos éves emelkedést és tízéves rekordot jelent. Ennél nagyobb összegben ugyanis csak 2008-ban engedélyeztek lakáscélú hiteleket a bankintézetek. Az építkezés céljából felvett lakáshitelek összege százötmilliárd forint volt, ez harmincszázalékos növekedést jelent. A használt lakásokra folyósított hitelek összege 635 milliárd forintot tett ki, amely mindössze egyszázalékos bővülést takar – részletezték. Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője rámutatott, lényeges alakulás történt a hitelpiacon, mert megállt a használt lakásokra felvett hiteleknél a korábbi növekedés, és az építkezésekre, új lakásokra igényelt hiteleké lett a főszerep.

A szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy az új lakásokra és építkezésekre szánt konstrukciók minimálisan olcsóbbak, mint a használt lakásokra igényelt hitelek. Előbbieknél a több mint egy évre fixált kölcsönök átlagos piaci kamata négy százaléknál járt tavaly decemberben, az utóbbiaknál tíz bázisponttal magasabb, 4,1 százalékos volt a kamat. Trencsán Erika rámutatott: a bankok kínálatában szereplő lakáshitelek között továbbra is jelentős különbségek lehetnek, legyen szó használt, új lakásra szánt kölcsönről vagy éppen építkezési hitelről. Ezért érdemes minden esetben alaposan megnézni és összevetni a hitelintézetek ajánlatait – fűzte hozzá.

A lakáscélra felvett hitelek forgalmának alakulása
A lakáscélra felvett hitelek forgalmának alakulása
Fotó: Money.hu

Kapcsolódó írásaink

Plafonon az albérletárak

ĀA tulajdonosok sokszor tudatosan kerülik a nyári évfordulókat, és a biztosabb, téli időszakban adják ki bérleményeiket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom